Tur de forta in Delta Dunarii: Epava de pe insula

Turgut S... Epava infipta in arhipelagul situat la cateva sute de metri in nordul farului nou, cel care inchide Baia de Nord (Golful Musura), baie ce proneste de la campul de ciulini spre Cardon. O insula mica, pe care o parcurgi repede la picior, avand o suprafata atat cat mi-am putut da seama de cel mult 3 hectare - click pe imagine pentru rezolutia maxima.

Frumusetea locului consta in faptul ca poti merge prin apa de la o insula la alta, adancimea fiind destul de mica. Chiar in apropierea insulei cu epava se gaseste o alta insula mult mai mica, cel mult 150 metri patrati, unde am putut vedea cea mai mare densitate de pasari pe... metru patrat sau metru cub, ma rog, nu stiu cum sa ma exprim... oricum... puzderie.

Insulita era prina de cuiburi, iar pasarile zburau in rotocoale deasura lor intr-un ritm si cu o viteza ametitoare. M-a fascinat modul in care reuseau sa faca asta si totusi sa nu se ciocneasca absolut deloc.

Pe marginile din est ale insulei, cele dinspre mare nisipul este fin, formandu-se chiar o mica plaja cu o latime de 3-4 metri, conferindu-i un aspect foarte exotic si salbatic, in schimb tarmul de vest al insulei este abundent in vegetatie, solul fiind imbibat, practic este un covor format din excrementele pasarilor, emanand un miros intepator. Spre seara insulele reprezinta "dormitoarele" pasarilor, acestea adunandu-se cu miile la culcare...

Un lucru interesant care l-am descoperit pe insula, chiar in mijlocul ei, au fost doua gropi alaturate facute pe post de "frigidere" (gropi care se fac in nisip la o adancime considerabila, pana la un metru, cu scopul de a proteja si raci alimentele si bautura pe perioada camparii), gropi care erau inconjurate de duzine de urme, deci... cineva a campat pe insula.

Iar lucrul asta se intamplase de curand, pentru ca urmele s-ar fi mentinut pana la prima ploaie, chiar si una usurica de vara.Intr-adevar... adevarata aventura sa ramai peste noapte pe insula, mai ales sa fii debarcat acolo, fara sa ai barca permanent langa tine.

O experienta care ar merita incercata... macar asa... sa vezi cum stai cu psihicul.

Turul de forta in Delta Dunarii - contine 15 episoade: