Tur de forta in Delta Dunarii: Pasari pe ciulini

"Campul" de ciulini este un loc care mi-a intrat uns la suflet, un loc idilic, un loc pe care nu ai cum sa-l uiti, pe care nu am sa-l uit. Ciulinii sunt plante de suprafata ce plutesc intrepatruse pe intinderea apei, formand astfel un covor verde ce poate ajunge la dimensiuni foarte mari, de ordinul hectarelor. Sub fiecare ciuline se gaseste o radacina ce sta permanent scufundata in apa si care este flancata cu tepi in scop protector.

Odata inlaturati cu atentie tepii folosind cu un cutit, miezul radacinii este comestibil avand un gust usor dulce asemanator samburilor fructelor. Se pot gati ca piure, copti, prajiti sau se pot manca ca atare direct din apa, apecandu-te peste barca, cum de altfel am si facut...

Deasupra si pe campul de ciulini exista o alta incantare, practic la tot pasul vezi evolutia vietii in toate stadiile ei, de la pregatirea cuibului, oul, puiul, pasarile. Zona este dominata de un soi de pescarusi de un alb imaculat, de talie mica cu crestetul capului negru, ce isi apara cuiburile cu o invesrunare demna de un kamikaze.

Zboara in cercuri deasupra barcii facand un zgomot infernal dupa care plonjeaja cu o viteza ametitoare oprindu-se la 10-20 de centimetri deasupra capului.Intr-adevar isi ating scopul, in sensul ca te cam sperie, te fac sa traiesti pe viu cateva secvente din filmul lui Hitchcock.

Este o incantare sa lasi barca sa alunece lin pe cararea dintre ciulini proaspat facuta de amabracatiunile ce au trecut inaintea ta. Faptul ca vezi in departare capatul cararii ce se estopmpeaza in largul marii iti confera un sentiment de liniste si libertate.

Cel mai vast camp de ciulini din aceasta zona este cel din nordul Sulinei, respectiv vestul Golfului Musura, sau Baia de Nord cum este denumit popular, practic chiar inceputul golfului avand in vedere ca este zona unde se varsa canalele ce vin dinspre Cardon.

In ciuda faptului ca soarele arzator are un efect aproape dublu atunci cand esti in barca, in sensul ca odata te bate de sus in cap apoi se reflecta direct pe fata din suprafata apei, se merita sa te lasi purtat in deriva peste acest camp presarat cu floricele galbene.

Impresionant!

Turul de forta in Delta Dunarii - contine 15 episoade: