Tur de forta in Delta Dunarii: Padurea Letea

Este padurea din basme, este padurea de peste mari si tari si pe buna dreptate pentru ca toata este crescuta din nisip, care in anumite zone este adunat in dune de dimensiunea si inaltimea unui bloc cu cinci niveluri, localnici spunand ca a fost candva fundul marii. Chiar si asa stralucitoare cum am prins-o eu in mijlocul torid al zilei, tot casa zmeului este - click pe imagine pentru rezolutia maxima.

Ramane in continuare sa imi imaginez un apus de foc peste frasinii, teii, plopii dar mai ales stejarii, toti intortochiati si rasuciti ca niste sfori pe toate partile, crescuti si adanc inradacinati in nisipul arid si plin de sare care parca in dusmanie nu a lasat nici firul de iarba sa creasca drept.

Este recomandat ca odata intrat in padure sa intrunesti un minim de echipare si sa ai cateva lucruri la tine pentru comfortul tau. Astfel culoarea imbracamintei trebuie sa fie cat mai aproape de cea naturala, adica negru, verde, kaki, maro, de preferat imbracaminte cu textura de camuflaj din in sau bumbac si cat mai mult evitate culorile tipatoare iar in picioare ghete sau bocanci.

Apoi un briceag sau un cutit de vanatoare trebuie sa fie nelipsit, un spray cu solutie impotriva tantarilor, o solutie calmanta la piscaturile de insecte, crema pentru soare, cateva medicamente uzuale, o pelerina de ploaie, apa, cat mai multa apa. Exclus consumul de apa din canale sau fantani. Se pierde foarte multa apa prin transpiratie, apoi trebuie apa efectiva pentru hidratare.

Rucsacii pentru transport trebuie sa fie impermeabili, pentru a proteja aparatura foto-video, alimentele sau alte lucruri de interes. Niciodata nu strica o documentare buna inaintea unei expeditii fie si pentru cateva zile. Padurea Letea este locul unde risti sa iti planifici o sedere scurta si sa ramai pret de cateva zile la rand.

Toate acestea completate de covorul de vreascuri, crengi si chiar copaci doborati la pamant de batranete si care acolo isi dorm somnul de veci in mare parte datorita strictetii cu care este protejata rezevatia, si asezate in puterea noptii sub lumina diafana a lunii pline usor amplificata de stralucirile ochilor sacalilor si mistretilor, cu aerul rece scrutat de nechezatul cailor salbatici, te vor face sa te simti un mic fat frumos ce se perinda pe fermecatorul si infricosatorul regat al zemului ce se intinde peste 3.000 de hectare.

Mi-ar fi placut teribil sa innoptez intr-un astfel de loc cu ochii atintiti in perdeaua de stele, perfect vizibila datorita lipsei acute de poluare, si sa rememorez toate basmele copilariei, tresarind mai mult sau mai putin la fiecare sunet venit printre ramurile schilodite ce rupeau forme bizare din discul perfect al lunii.

Cam SF... dar mie asta mi-a venit tot timpul in cap pret de cateva ore petrecute intr-o dupa-amiaza  racoroasa sub desisul colosal al stejarilor seculari din Padurea Letea. Chiar a meritat tot calvarul suportat la travesarea micului desert din partea de sud a padurii...

Padurea Letea este unica, in primul rand prin forma si apoi prin senzatia care o degaja atunci cand o parcurgi.Povestea cailor salbatici nu este chiar atat de salbatica, desi numarul lor ajunge la aproape 3.000 si intr-adevar sunt liberi si nestingheriti. In realitate localnici obisnuiesc sa dea drumul animalelor (vite, cai, etc) in padure, acestea obisnuind sa se intoarca seara in sat doar daca au de alaptat.

Altfel pot ramane cu lunile in padure. Cativa cai au ramas si au supravietuit si peste iarna in padure. Cea mai lunga perioada a fost pana au ajuns la cateva sute, inmultindu-se constant.

Ulterior din sute in mii transformarea este mult mai usoara, astfel azi intervenind selectia naturala si legea junglei pentru mentinerea echilibrului, adica mare parte din manji, in general masculi, fie nu trec de prima iarna, fie sunt omorati de armasari.

Asta explica scheletele de animale imprastiate peste tot de sacali prin padure, ceea ce ii sporeste farmecul ei deja aparte. Padurea s-a dezvoltat integral natural. Nimic nu a fost plantat de mana omului. Semintele au fost fie purtate de vant, fie aduse de pasari, astfel explicandu-se aparitia lianelor in padure.

Turul de forta in Delta Dunarii - contine 15 episoade: