Tur de forta in Delta Dunarii: Imbarcarea

Dupa amanari indelungate am reusit sa "petrec" cateva zile in Delta Dunarii dupa pofta inimii. Iar cand ma refer la bunul plac, ma refer la acea expeditie de gherila, caci de stat pe la pensiuni luxoase si de platit bani grei pentru o scurta si aburita plimbare cu vaporasul ma lipsesc. Stiu cum este, traiesc pe malul Dunarii.

Am vrut sa vad Delta prin ochii unui explorator, in ciuda faptului ca in anumite zile, sau perioade ale zilei acest "vazut" a fost impins la extrem, pentru ca nu am ales, ci asa s-a brodit perioada in care am fost, adica prima saptamana a lunii august, pe o caldura torida, care iti taia respiratia... la propriu. Perioada ideala este primavara tarzie sau toamna timpurie, dar acum nu mai conteaza, ce a fost... a fost, si a fost din plin.

(...)

Nici n-am simtit asfaltul sub roti pana in portul Tulcea, de unde sunt trei variante (pasagerul, catamaranul si rapida) de a naviga pe cele trei brate ale Dunarii: Chilia, Sulina si Sfantul Gheorghe. Din mai multe motive am ales Sulina: la Chilia poti ajunge si cu masina (atentie!... nu orice masina) iar Sfantul Gheorghe deja s-a "turistizat" prea mult pentru ceea ce vroiam eu acum. Practic am acoperit zona dintre bratul Sulina si Chilia, dar asta este povestea ce va urma.

(...)

Prin urmare... cu un necesar elementar de bagaje (din care jumatate aparatura foto-video) ne-am imbarcat pe catamaran cu destinatia Sulina. In urmatoarea fotografie sunt navele pasager pentru care am optat la intoarcere, fiind o alegere mult mai inspirata decat catamaranul si chiar mai ieftina...

In ciuda sumelor exorbitante incasate pe bilete, conditiile de calatorie in mijlocul unei veri toride sunt groaznice, cel putin in interiorul navei, acolo unde se gasesc 80% din pasageri. Cu putin noroc am prins locuri in spatiul liber si ventilat din pupa (partea din spate a unei amabarcatiuni) navei, dar am avut ocazia sa constat cum este in incubatorul din interior de fiecare data cand mergeam sa cumpar cate ceva. Pentru copii, fie mici, fie mari, o astfel de calatorie de aproximativ trei-patru ore poate fi extenuanta. Recomand pasagerul pentru ca este structurat pe mai multe niveluri si cu o suprafata in aer liber considerabil mai mare decat catamaranul, in ciuda faptului ca se deplaseaza mai greoi. Este mai placut.

Astfel prima zi a fost consumata de calatorie, rezervand seara pentru punerea la punct a detaliilor fiecarei zi in parte. Este obilgatoriu acest lucru pentru reusita expeditiei. De altfel, ce este obligatoriu, ce trebuie sa ai la tine, ce trebuie facut, ce nu trebuie facut, ce este bine sa vezi, cum este indicat sa ajungi... ma voi referi la fiecare in parte, avand in vedere ca vor fi 15 episoade ale acestei expeditii, care vor cuprinde fotografii, impresii, pareri, sfaturi despre flora, fauna, oamenii si locurile ale acestui minunat loc numit: Delta Dunarii.

Turul de forta in Delta Dunarii - contine 15 episoade: