Tur de forta in Delta Dunarii: Pasari pe mare

Golful Musura... sau Baia de Nord cum este denumita popular in Sulina. Acel golf care se deschide de la campul de ciulini catre mare, limita dintre acesta si mare fiind determinata de un mic arhipelag intr-ale carui insule sta infipta una din epavele Sulinei. Acel golf care reprezinta fara nici o exagerare paradisul pasarilor. Tot timpul sunt pasari in golf, mai multe sau mai putine, dar mereu sunt...

Daca ai un pic de noroc, iar eu am avut, si ajunge un banc de pesti in golf, atunci ceea ce va urma va fi un delir. Astfel am reusit sa vad fara nici o exagerare sute de cormorani, pelicani, pescarusi, albatrosi la un loc. Nu mai era nici o diferenta de atitudine, nici o ierarhie, era hrana pentru toata lumea. Pluteau deasupra bancului incat de la departare puteai jura ca vezi o insula. Un adevarat festin, sau masacru, daca ma gandesc ca un pelican consuma in medie cca. 5-7 kg. de peste zilnic.

Erau atat de concentrati incat ne-am putut apropia foarte mult cu barca de ei pana sa isi ia zborul. Bineinteles ca dadeau de cateva ori din aripi dupa care plonjau din nou pe suprafata apei in spatele barcii...

Baia de Nord este locul unde delta iti ofera incantare la superlativ, fara sa depui prea mult efort, nici tu, nici natura. Este, din punctul meu de vedere, un loc teribil de exotic, un loc unde chiar se merita sa ai barca ta (de preferat cea din ultima fotografie din episodul ambarcatiuni), sa stai relaxat si sa privesti incantarea de pe ape.

Sa nu iti pese de trecerea timpului, sa nu-ti pese de-i zi sau noapte, sa nu stai cu ochii pe ceas, sa-i simti parfumul ei venind dinspre prova usor in adierea vantului, sa-i zambesti, sa-ti inchizi telefonul, sa-ti scoti o bere rece ca gheata, sa o bei, s-apoi iar sa privesti... sau sa turezi motorul la maxim si sa dispari ca o naluca in largul marii indreptandu-te spre infinit. Intr-adevar aceasta poate fi o senzatie pura a libertatii in ton cu libertatea neconditionata a acestor pasari.

Pentru unii... pentru mine. Am retinut exact unde este acest loc, barca imi mai trebuie. Curand!

Turul de forta in Delta Dunarii - contine 15 episoade: