Letea este localitatea situata in sudul padurii cu acelasi nume si la vestul comunei C.A. Rosetti, fiind un sat ocupat in mare parte de ucrainieni. A fost printre primele obiective mai ales ca era asezat intr-o zona de tranzit din itinerariul expeditiei, in sensul ca am navigat cu barca pe canale trecand pe langa satul Cardon, apoi am fortat cat s-a putut canalul din vestul satului Letea iar cand acesta s-a infundat am acostat continuand drumul prin sat catre iesirea din nord spre Padurea Letea.
Intre sat si padure este o zona desertica, de fapt cam tot ceea ce inseamna uscat in Delta este nisip cu cateva plante ce s-au adaptat la conditiile extreme ale solului nisipos arid si saraturat. Traversand aceasta zona am avut sentimentul ca merg spre Mecca, cu cat ma apropiam de padure cu atat aceasta se departa.
Caldura era inabusitoare, nu adia pic de vant, iar mersul prin nisip este de 2-3 ori mai anevoios decat cel pe o suprafata rigida. Aceeasi distanta parcurgandu-se de 2-3 ori mai greu. Este obligatoriu sa fii incaltat, de preferat cu o incaltaminte cu talpa usor flexibila dar groasa precum cea a bocancilor. Poti merge si descaltat daca suporti temperatura arzatoare a nisipului si spinii arbustilor amestecati prin nisip.
Cuvantul de baza ce caracterizeaza satele din Delta este modestia. Totul este redus la elementar, nimic in exces, dar pentru satul tipic din Delta am ales alta locatie pe care o voi prezenta pe larg in alt episod. Cu toate acestea, era pacat sa trec pe ulitele Letei si sa nu raman cu cateva cadre.
Turul de forta in Delta Dunarii - contine 15 episoade:
- Delta Dunarii: Imbarcarea
- Delta Dunarii: Sulina
- Delta Dunarii: Letea
- Delta Dunarii: Pasari pe canale
- Delta Dunarii: Ambarcatiuni
- Delta Dunarii: Padurea Letea
- Delta Dunarii: Nuferi
- Delta Dunarii: Pasari pe ciulini
- Delta Dunarii: Sfistofca
- Delta Dunarii: Pasari pe mare
- Delta Dunarii: Epava de pe insula
- Delta Dunarii: Plaja Sulina
- Delta Dunarii: Epava de pe plaja
- Delta Dunarii: Making of
- Delta Dunarii: Splendoare