Tur de forta in Delta Dunarii: Sulina

Sulina - click pe imagine pentru rezolutia maxima...

Ultimul bastion, ultimul oras, ultimul port pe Dunare, pe bratul Sulina, la varsare in Marea Neagra. Un oras vechi cu o faleza modernizata, mica si cocheta, plina de terase, care de care mai elegante ce te imbie sa zabovesti cateva minute pentru o limonada rece. Cea mai mare parte a populatiei este concentrata pe malul drept al Dunarii in aval. Practic sunt sase strazi paralele, denumite sugestiv cu numere de la 1 la 6, incluzand faleza, singura pavata, restul fiind cu piatra sparta.

Malul nordic este mai sarac in locuinte si mai bogat in industrie, respectiv Santierul Naval Sulina, care oricum este scos din functiune. Totodata malul nordic asigura accesul pe apa pe canale si pe uscat pe drumuri de nisip cu localitatile situate in nordul Sulinei, respectiv: Cardon, C.A. Rosetti, Letea, Sfistofca si Periprava.

Topografic vorbind, Sulina este orasul din Romania cu cea mai mica altitudine, avand o medie de doar 4 metri deasupra nivelului marii. Un obiectiv turistic deosebit este Farul din Sulina. In realitatea sunt trei faruri: cel nou si modern construit exact pe ultima fasie de pamant ce avanseaza in mare, cel vechi construit pe brat pe malul stang la mica distanta de localitate si cel transformat in muzeu care este in interiorul orasului si dateaza din anul 1802.

O alta locatie de interes si in plina dezvoltare este plaja din Sulina, dar aceasta are rezervat un episod aparte. Accesul in Sulina se face exclusiv pe apa si/sau aer, neexistand nici o posibilitate de a ajunge pe uscat.

Turul de forta in Delta Dunarii - contine 15 episoade: